Kad sam napisao svoj prvi redak koda?

Sjećam se samo da sam ju napisao s olovkom na papiru i da nikad nije vidjela ikakvo računalo. Fortran, ali i niz algoritama, imali smo cijeli predmet iz toga (FESB - Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje Split, 1969 - 1974).
U Americi je za većinu bilo isto tako. Majka Bill Gatesa je s drugim majkama tada sakupila donacije i uplatila za 6 mjeseci najma jedne tipkovnice za Školu svoga sina. Ta tipkovnica je bila spojena telefonski s računalom u nekoj firmi. To računalo je radilo u režimu dijeljenja vremena (time sharing). Formirala se sekcija učenika za rad na tom terminalu u kojoj su vrlo brzo ostali samo Bill Gates i Paul Allen. Nakon 6 mjeseci majke više nisu imale novca, a Biil i Paul su dobili honorarne poslove u toj firmi jer su samo oni znali kodirati neke stvari koje su firmi trebale.
Njihov kod s kojim je počela karijera MS-a, je također bio samo na papiru dok se nije dogodio slučaj da je jedan liječnik ponudio kutiju s nekoliko žaruljica, taj kod su pomoću prekidača (1, 0) učitali u tu kutijicu, cilj programa je bio da zasvijetli jedna od žaruljica i kad je zasvijetlila počela je era u kojoj smo sad.

Primjedbe