Emisija Otvoreno HRTV1 na temu IT

Ovo je izvanredan primjer kako je uredništvo rutinirano uskočilo na vrat na nos u jednu iznenadnu vruću temu, milijuni eura, uraaaa, to je samo važno, brzo dok je vruće, prije drugih, odmah s tim van, otett ćemo gledanost konkurenciji. Nisu uopće razmišljali kako od ljudi koje su pozvali dobiti odgovarajuće poruke. Ubacili su redovnog voditelja da se snalazi kako zna i umije. I on se nije snašao. Snimatelji se nisu snašli jer snimanjem suzdržavanja smijeha jednih su grdno izvrgli ruglu sudionike. Jer ispalo je da se ti novo pečeni milijunaši bahato rugaju tamo nekom državnom aparatčiku, a niti su oni bahati niti je taj gost bio državni aparatčik.
Naprosto nije bilo dobrih pitanja od voditelja, nego je bilo "ajme meni kako ću ovaj sat vremena ispuniti" i onda je voditelj učinio ono što je znao i umio tog momenta a to je da je lopticu prebacio na sudionike trivijalnim pitanjima i sudionici su bili izgubljeni, svi od reda, jer od njih nije bilo traženo da kažu išta od onoga u čemu su najjači, nisu stavljeni na svoje područje.
HRT bi se trebala izviniti sudionicima i gledateljima što je od velike teme napravila traumu svima i sebi naravno jer valjda vidi da je grdno pogriješila i podcjenila gledatelje.
Nakon emisije sam na mom FB profilu odmah napisao da dajem svoj doprinos emisiji s ovim riječima: Državo, omogući svakom svom stanovniku širokopojasni internet, a ostalo će biti kako bude.
Jesmo išta čuli o tome kako je to napraviti takve firme? Koliko im je u tome pomoglo redovno školovanje, fakultet? Jesmo li išta čuli kako se i kome se ili u što se ulaže 1% pa će to ići sve do 3% BDP-a u razvoj i istraživanje? Čovjek je spomenuo 5 milijardi potpora. Kome, kako? Uh uh
HRT srami se. Od emisije u kojoj sam očekivao čuti nešto poučno, dobiti korisne informacije, meni ostade mučnina. Šteta, šteta, šteta. Da sam urednik drugih TV kuća pripremio bih svoju verziju iste teme i osobno bih ju vodio, s istim gostima.
Treba uvijek držati svakog gosta na njegovom terenu jer se samo tako izvuče ono najbolje od svakoga. HRTV-ovci su naučili na političke razgovore koje bih nazvao "širokopojasnim 360 stupnjeva" jer su sudionici široko-znalci. U profesionalnim strukama ne ide to tako. Profesionalci su pre duboko u svojoj materiji da bi mogli zabavljati široku publiku samo tako na klik.
Desila se zanimljiva stvar: svi su upamtili što je rekao Zvonimir Frka Petešić a nitko nije upamtio što je rekao itko od ostalih sudionika uz koje je bila vezana tema emisije. HRTV treba biti stvarno maher da od takve teme i takvih sudionika učini takve ishode. Ova emisija treba ući u sve medijske fakultete trajno pod naslovom nemoguća misija. Nastavit ću se na priču Petešića i reći kako je kuharica od idealnih sastojaka učinila ne jestivo jelo.

Primjedbe