Industrija splita

Sveučilište Split je proslavilo svoj 46-ti rođendan, a ja sam bio generacija prvih diplomanata 1974-te. Pokušavam se vratiti u to vrijeme i pogledati prema ovamo. Znam kad nije bilo Kampusa nego živica, pa kad je u toj živici prvi nikao moj FESB, a pričalo se o nekom Kampusu, o fazama, sve se činilo daleko, a onda enoga tamo kao mali stakleno-neboderski downtown, mogi ga nisu još vidjeli jer im je s neruku, a tamo vrije od kafića i 20.000 studenata, 350 na engleskom, uskoro se otvara drugi studenstki dom, knjižnica za 500 studenata, u moje doba za 50 studenata u današnjem Fakultetu dramskih umjetnosti. Hans Rosling je krasno rekao da su obrazovanje i medicina dvije najveće industrije budućnosti jer ih čekaju pune ruke posla u cjeloživotnom učenju i liječenju, i Split ima te dvije industrije.
U kojoj to firmi radi toliko doktora nauka koliko ih radi u sveučilištima? Treći stup BDP-a Splita Dioklecijanova palača i poslovi koje povlači za sobom je još tamo i bit će dok je i nas pa će biti i kulturnog turizma. Ovaj sad udarac i nije udarac jer naš turizam je naučio na duge duge zastoje pa se možda nitko i nije oslonio cijelom svojom težinom na njega.
Ovi teškaši od hotela što ulaze u igru činit će turističku industriju ali su to lanci priljepci drugih biznisa jer nije nikakva novost da turizmu zasmetaju i sitnice a kamoli ne bi krupnije stvari. Izvozna industrija Splita, auto i brodograđevna izgleda mi da nisu doživjeli zastoj (kako im je išlo s tim kamionskim prijevozom do srca EU?).
Digitalna industrija također a njoj i nije prepreka zatvaranje u stanove jer su online, novi izazovi su stalno ispred njih i s tim su se naučili nositi. Hoće li nestati PHP, hoće li sve biti JavaScript izvedenice, hoće li sve biti automatizirano u proizvodnji softvera, to su izazovi koji muče digitalu. Developeri su danas kao prvi radnici u industriji koje je počeo izbacivati parni stroj.
Galenski laboratorij u Dugopolju surađuje sa Sveučilištem pa ne mogu reći da je ovo najpametnija zgrada u Dalmaciji, inače bih rekao. https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/veliki-projekt-u-dugopolju-ide-dalje-ulaze-se-dodatnih-51-milijun-kuna-bit-ce-realiziran-vec-za-godinu-dana-584520 Uz MILS, Sveučilište, dva klinička centra, stvaraju se radna mjesta i za doktore nauka u Splitu, ispred kućnih vrata.
O sportu i umjetnosti Splita ću samo reći da je moj učenik Filip Jurišić upravo održao Školu jedrenja u Hvaru za 250 sudionika a sad se sprema za prvenstvo Hrvatske. Akademski silkar Neno Mikulić nas časti svaki dan sa svojim umjetničko-inovativnim djelima. Nisam još pogledao na koje me to događaje upravo poziva Gradska knjižnica Marko Marulić.

Primjedbe