Zanimanje autor

#zanimanje #autor
Gledam o čemu ću sljedećem raditi tečaj, pisati knjigu. Gledam pojmove na Google Trend-u. PHP, Python, Java su teškaši velikih brojki gdje ih god utipkali. Sve od JavaScript, Angular, React, Vue.js, Node.js su u velikom uzletu, a i svidjele su mi se te SPA=Single Page Application.
Najprije vidim milijune besplatnih ili ne-besplatnih knjiga, tečajeva, YouTube videa, blogova na mom području. Ljudi imaju koga pitati i dobiti odgovor za sekundu. Svi se drže pravila "daj dodanu vrijednost ili umri" i u tome uspijevaju.
Ta situacija raste od 2000-te godine i otjerala me je u državnu službu. Punih 13 godina do mirovine državna škola, koje olakšanje, a sad već četri i pol godine mirovina, još veće olakšanje.
Mislim se kako je teško danas biti autor. To da se nekome i dogodi viralnost, ne znam koliko ga je to usrećilo, jer mora svirati, pjevati, slikati, plesati jedno te isto do kraja karijere pa je to industrija, ne više autorstvo. Raditi jedno te isto je suprotno od biti autor. To je rad na traci.
Kapa dolje autorima koji u vremenu danas, globalnom selu danas, uspijevaju ostati autori, ne industrija. Kapa dolje i svakoj vladi koja takve autore pomaže. Jer autor je suprotnost ekonomiji, komercijali, tržištu. Autor i samo autor je ono što zovemo kultura i umjetnost, ono što nema cijenu jer je vrednota, kao zdravlje. Autori su kao junaci u filmovima apokalipse. Sve se ruši oko njih a oni otresu prašinu sa sebe i idu svojim putem.
Učitelji su autori, jer u jedno sam siguran 100%, učitelji ne rade svoj posao radi plaće.

Primjedbe