CMS kao auto prije 120 godina

Zadnja 24 sata sam napravio 4 videa za Školu www.kartedium.com.hr, najviše do sad:
29. CMS Škola - Objavite na svom računalu i vidite u radu što je to
https://kartedium.com.hr/index.php?menuid=29
30. CMS Škola - Kako objaviti na javni poslužitelj?
https://kartedium.com.hr/index.php?menuid=30
31. Što ćemo kodirati?
https://kartedium.com.hr/index.php?menuid=31
32. Zaboravio sam kreirati tablice na javnom poslužitelju pa to sad radim
https://kartedium.com.hr/index.php?menuid=32
Ukupno u trajanju od 29,22 minute.
Svrha ova 4 videa je pokazati "stroj" koji ćemo kodirati. To je po uzoru na auto škole. Prvi sat vožnje nam instruktor pokaže auto, otvorimo i poklopac motora.
To se dešava i u ova 4 videa: evo to je CMS Škola, web aplikacija koju ćemo kodirati od nule do finalnog proizvoda. I to na lokalnom disku vašeg računala, i na javnom poslužitelju. Naučite kako instalirati aplikaciju lokalno, i kako ju objaviti javno.
Iz rada s CMS Škola u živo, izvadit ću sve radnje koje moramo kodirati redosljedom kao na traci na kojoj se rade automobili. Te radnje ću imenovati na strani na rada s CMS Škola, i pod tim imenom onda prebaciti pogled na stranicu za kodiranje i kodirati.
Jer, moj tečaj u CMS se zbio u autoindustriji prije 120 godina, kad se Ford prvi put vozio u svom autu ulicama Detroita, autu koji je tako hučao i dimio da se nije vidio od dima, a ljudi su pokrivali uši rukama i bježali. Nitko tada nije znao ni čemu će služiti to auto, pa Ford kaže: "Prvi kupci su bili bogataši koji su se utrkivali. Ni jedna druga ideja ni meni ni ikome tada nije padala na pamet što s autom."
Ista je uloga danas moja s CMS-om. CMS Škola bez iti jednog dodatnog koda može biti CMS Novine, CMS Blog, CMS Katalog, CMS E-trgovina, CMS društvena mreža, CMS Ordinacija, CMS E-knjiga, CMS E-slikovnica...
Tako je i auto od "ne znam što s njim" postao traktor koji ore, autobus javnog prijevoza, kamion koji prevozi teret, tenk, oklopno vozilo, limuzina za izlete, auto za utrke F1...

Primjedbe