I sve to radi pojedinca kojeg nema ako nema društva

U fizičkom svijetu izobilje je ostvareno u obrazovanju (nauci) i zdravstvu. Jer su ta dva područja pitanje biti ili ne biti čovječanstva. U digitali se to izobilje proširilo na kulturu i umjetnost. Danas nam sva kazališta, muzeji, knjižnice otvaraju svoja digitalna vrata besplatno, svi fakulteti.
Što ako čovjek više nikad i ne izađe iz doma svog?
To se neće desiti ovaj put, ali je to jedna od mogućnosti u budućnosti koju eto svijet upravo proživljava.
Takav čovjek, naučen boravku u zatvorenom i prilagođen digitalnom osjećat će se jednako dobro u orbitalnoj stanici s pogledom na Zemlju, na Marsu, Mjesecu ili u Babinoj Gredi.
Da ne zaboravim i ovo. Obrazovanje i zdravstvo su jedino mogući besplatni, na budžetu i to tako i jest. Privatni dio u tom području je zanemariv. Sad vidimo da to vrijedi i za Kulturu, umjetnost i amaterski sport.
I onda dolazimo i do ovog: da bi svi bili zdravi moraju jesti, pa besplatno zdravstvo i obrazovanje su nemogući za ikoga gladnog. Znači i hrana mora biti besplatna, a onda i krov nad glavom.
U gore navedenim područjima će biti najviše zaposlenih u budućnosti, i danas je to već.
I sve to radi pojedinca koji bi bio genijalan vođa, ali je umro od gladi, bolesti ili nije imao pristup obrazovanju, kulturi i umjetnosti. I sve to radi pojedinca koji bi izmislio nešto veliko i važno, ali je umro od gladi, bolesti ili nije imao pristup obrazovanju, kulturi i umjetnosti.
I sve to radi pojedinca... kojeg nema ako nema svih drugih pojedinaca, ako nema društva.
I sve to upravo živimo. Zato sam napisao: trči državo i dijeli novce poduzetnicima, djeli novce kulturi, umjetnosti i sportu, dijeli novce ugroženima, i ne pitaj, kad ovo prođe pitaj, jer u suprotnom nećeš imati kome dijeliti.

Primjedbe