O čemu ovisi splitska digitalna industrija?

O čemu ovisi splitska digitalna industrija?
Ovisi o broju inženjera. Danas je tranzicija hardvera u digitalu u punom jeku i zaposleno je puno razvojnih pisaca koda sa srednjom školom. Oni su kao nekad zidari. Danas ih treba jako puno za globalne poslove. Ti poslovi se ubrzano automatiziraju. Poslova ima više od brzine automatiziranja pa se ljude zapošljava. Preko noći će nastati obratno stanje i koga će poslodavac otpustiti nego srednjoškolce, jer poslovi koji mu ostaju su sve više inženjerski.
Vratit ću se opet na građevinu. Dok su se masovno radile privatne obiteljske kuće, njih su radili zidari i susjedi nalijevali ploče. Kad se rade neboderi, e to se ne može napraviti bez potpisa inženjera. Naravno, znanja i potpisa.
U digitali se također rade "neboderi" ali njih mora netko potpisati a za imati taj potpis treba imati fakultet. Hoće li se sve više tražiti "neboderi"? Naravno. Osim toga, inženjeri trebaju poslodavcu naći riješenje i oni to mogu i naći će ga, uvijek. Da sam sad na fakultetu odmah bi nastavio i doktorat.
Split ima 25000 studenata. Ovo gore što sam napisao je uzrok za to za sve struke, a bit će to pogon za rast fakulteta i dalje.
Automatizacija se dočepala preko svoje AI inačice i VSS poslova, ali VSS obrazovani znaju se maknuti ispred, što god to ispred bilo, oni miču granice. Umjetna inteligencija je umjetna i time smo sve rekli. Što je više umjetnoga to je veća nestašica prirodnoga - ljudske inteligencije koja će samo postajati sve više tražena i trajno jedina koja nas vodi, nas i sve umjetno s nama.
Investirajte u svoj fakultet. Najbolja investicija ikad, danas više nego ikad.

Primjedbe