Ne znam kojem se gradu na svijetu više smiješi budućnost nego Splitu

Zašto se toliko govori o kreativnosti i inovativnosti?
- zato što na tom podrčju postoji beskonačno mnogo poslova u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, za razliku od rutinskih poslova kojih ima uvijek malo, a uskoro ni toliko
- zato što u tim poslovima nema sloma živaca
- zato što su odnosi među ljudima u tim poslovima "give me five"
- zato što će uvijek samo čovjek moći napraviti nešto na čemu će pisati "made by man", robot nikad neće biti čovjek pa sve što napravi ma kako bio inteligentan bit će "made by bot", jer robot može imati glavu kao što je naša, ali srce nikada. A čovjek kupuje sve više emocionalno, sa srcem, a sve manje s razumom (Rolf Jensen)
- zato što je čovjek rođen za te poslove. Prva sela imamo tek od nedavno, prije 10-12000 godina kad su počeli rutinski poslovi čovjeka. Prije toga je čovjek svaki dan ustajao u špilji i pitao se što ću i hoću li danas nešto uhvatiti ili će mene netko uhvatiti. To je novo, kreativno i inovativno, svaki dan i riskantno kao i penjanje na liticu (Free Solo). Taj čovjek je prije 40.000 godina napravio i najveće umjetničko djelo ikad koje je toliko dragocjeno da je zatvoreno za javnost i za bilo koga da bi ga imale i generacije iza nas. To su one slike u pećini na jugu Francuske a pećina je puna kostura zvijeri i drugih životinja. S tim djelima se ne može mjeriti nitko ni Michelangelo ni Leonardo da Vici.
- zato što u tim poslovima čovjek uživa više nego u materijalnom, a mi se krećemo prema nematerijalnom svijetu, svijetu "self-actualization" (Maslow). Kome se god posreći da radi inovativno i kreativno (Give me five) svejedno mu je u kojoj je državi ili kontinentu, samo neka obitelj raste u obrazovanju, sportu, zdravlju, renesansnom okruženju.
- dodajte vi ako sam nešto zaboravio.
- zato se uči cijeli život
- ako svi moraju učiti cijeli život onda je obrazovanje najveća industrija budućnosti (u Splitu već danas 25000 studenata, od čega raste broj studenata iz EU i svijeta jer smo jednaki a puno jeftiniji, zaposlenici su doktori znanosti najveći platni razred, studenti su budući najbolji platni razred), a da bi učili trebaju biti zdravi pa je i zdravstvo najveća industrija budućnosti (u Splitu već danas dvije kliničke bolnice i puno privatnih zdravstvenih usluga, zaposleni su liječnici visok platni razred, a već sutra može početi i presađivanje organa jer je Hrvatska u tome svjetski vrh), a zdravlje ne ide bez sporta umjetnosti kulture i zabave pa su i to industrije budućnosti (u Splitu već danas, teško je i nabrojiti sve svjetske medalje, glazbenike, umjetnike, kulturu).

Primjedbe