Nikad biti uporan, nego strpljiv dok učiš

Zašto sam u svojoj knjizi napisao: "Never ever be tenacious, but patient, when you are learning." = Nikad biti uporan, nego biti strpljiv dok učiš.
Bolesnik se zove pacijent, engleski patient = strpljiv, a ne zove se "uporan". Učenik, a to smo svi cijeli život, boluje od neznanja, pa kad uči on se liječi od bolesti neznanja. Zašto bismo kod učenja savjetovali "budi uporan" kad je puno bolje i važnije "budi strpljiv".
Riječ uporan ima korijen u riječi "upirati", a riječ strpljiv ima korijen u riječi "trpjeti". Bolesniku je uzalud upirati, biti uporan jer ozdravljenje ima svoj tijek, traži vrijeme. 
Učeniku je također uzaludno upirati, jer ozdravljenje od neznanja isto ima svoj tijek, traži vrijeme. I jedno i drugo su naše svakodnevnice. One dolaze i prolaze bez da upiremo, nego da trpimo, da se strpimo, i na kraju da to strpljenje ugradimo kao svoju naviku i eto nam sreće. Jer, naviku ne osjećamo, znači da ne trpimo, da ne brojimo sekunde naše strpljivosti, nego smo jednostavno strpljivi iz navike.
Budi uparan! Odmah me znoj oblije. Imaj naviku strpljenja pa nećeš trpjeti, e to je već prava stvar.
Zahvaljujući strpljenju mogu učiniti dva zgiba ali prava, svom težinom se objesim, savijem noge u koljenima i tako dva puta gore brada preko vratila. Mom veselju kraja nema. Ali mi je za to trebalo 3 godine strpljenja.
I još nešto najvažnije. Upornost znači muku, a strpljivost znači pravo uživanje, flow! kad ti strpljivost postane navika, nešto normalno, što se podrazumjeva, nešto što nema "dead line" (rok isporuke kupljene robe).

Primjedbe