Radionica programiranje 27.

mariva.mdb
Opširnije u knjizi Access 2000 koju možete skinuti ovdje.
Na facebooku sam napisao ovo:
Struktura baze podataka mariva.mdb + objašnjenje u knjizi Access 2000 besplatno ovdje https://drive.google.com/drive/folders/1Fhzv_wmf9b3EQZGNNQPLk8sPDSdBM3Tv
U tijeku je upravo prevođenje ove Access baze podataka u MySQL bazu podataka.
https://kartedium.blogspot.hr/2018/03/radionica-programiranje-27.html
Osim samog učenja programiranja, želja mi je pokazati kako je cijeli internet baza podataka. Internet ima dva stupa:
- podaci
- mreža za transport tih podataka
Podaci su u tablicama na farmama poslužitelja. Cijeli web je skupina formi ili obrazaca preko kojih upravljamo podacima u tim bazama.
HTML je skriptni programski jezik kojim gradimo te forme, a CSS je skript kojim formatiramo te forme. Ništa krivo nećete reći ako umjesto web stranica kažete forma. Jezik kojim se dopisuju web-forma i baza podataka se zove SQL, isto skriptni jezik, jezik baza podataka.
Pismonoša tih poruka je PHP. PHP ne razumije SQL, nego ga samo prenosi s web forme do baze podataka. baza ga razumije i isporuči što je forma tražila.
Ovo što sam opisao je programerski pogled na nešto što je uobičajeno zvati CMS. Naziv CMS je došao od front-development strane, koja je jedina u početku i postojala. Web je počeo s HTML i dugo bio samo to. Tad su to bile web stranice pa od tud taj naziv i danas. PHP dolazi tek pet godina kasnije a snjim i baze podataka i web aplikacije koje su sve od reda isto što i Access relacijske baze podataka. MySQL je platforma, poslužitelj baza podataka ili RDBMS dok je Access samo RDBMS jer je za desktop računala, ne i za web.
Danas je sve na webu-ekranu u kojeg upravo gledate, forma od relacijskih baza podataka i sad su puno pravilniji nazivi za web stranice = forma, jer na istoj ništa biti neće ako nije spojena na neku bazu.

Primjedbe