Zasto je lokalno za početnika važnije od globalnog

Jedna od prvih pa tako i najviše globalno poznata platforma za grupno financiranje kreativnih poslova, Kickstarter do danas je postigla sljedeće rezultate, kopija s njihovih stranica:
"Since our launch, on April 28, 2009, 14 million people have backed a project, $3.4 billion has been pledged, and 135,846projects have been successfully funded."
U rujnu 2012. godine na islandu su pokrenuli platformu Karolina Fund i do danas ostvarili ove rezultate:

339

PROJECTS FUNDED

75%

FUNDING SUCCESS

34,595

PARTICIPANTS
PLEDGING €2,184,854 IN TOTAL

2372

SKILLS







3,4 milijarde dolara prema 2 milijuna eura!!!
Na tom velikom Kickstarteru je projekt sličan projektu Martine na islandskoj platformi. Dvije umjetnice performerice na te dvije platforme. Jedna platforma je lokalnog tipa, islandska, a druga je svjetska. Obje traže približno isti iznos i za istu svrhu. Treba im za troškove života dok će djelo pripremiti i izvodditi besplatno.
Koja od njih dvije će ostvariti veći iznos potpore?
Za sad su ujednačene.
Zašto nije umjetnica na Kickstarteru puno bliža cilju od Martine na jednoj lokalnoj platformi na Islandu koji broji cca 350.000 stanovnika? 14 milijuna uplatitelja na Kickstateru prema 34 tisuće na islandskoj platformi.
Pogledajte i broj projakata!
Ima nešto jako važno i bitno što sam previdio, a i drugi koji kažu početniku idi odmah globalno. 
Broj projakata je obrnuto proporcionalan broju uplatitelja po projektu. naprosto ponestaje pozornosti s porastom ponude. Na kraju to dovodi do potpunog kolapsa najnovijih projakata. Postaju kap u moru. Kao i sve na internetu. Izobilje svega a nestašica pozornosti.
Zato nam trebaju lokalne platforme grupnog financiranja i lokalna navika sudjelovanja. Jer tu se ne radi o bogatim mecenama, nego o mnogo ljudi s malim uplatama. Samo tako to ima smisla.
S 5$ sam podupro i ovaj projekt umjetnice na Kickstarteru i nije mi prvi. Ja sam stekao naviku i drago mi je to, sudjelovati na ovim platformama.
Projekt Martine je ovdje.
Projekt umjetnice na Kickstartu je ovdje.
Još nešto jako važno: umjetnice, kreatori ne mole na tim stranicama, nego nude svoje kreacije pa ako vam iste ne trebaju ne morate poduprijeti projekte, ali možete.
Ova islndska platforma je pomogla različitim projektima od različitih autora po godinama i interesima. Nema boljeg mjesta za početnike nego na lokalnim platformama. Početnik treba objaviti na globalnim, jer i islandska je globalna platforma, ali treba to javiti svojim lokalnim mrežama, a lokalne mreže će steći naviku s minimalnim iznosima pomoći početnike i dobro se osjećati radi toga. Ako tko pokrene platformu u Hrvatskoj, bit će i ona globalna, ali tko zna koja po redu u svijetu i kao takva imat će malu svjetsku pozornost. Istovremeno, imat će veliku lokalnu pozornost baš kao što će i kreativci imati veliku pozornost lokalnih mreža. Isto vrijedi ako gradovi pokrenu svoje globalne-lokalne platforme, kvartovi svoje, ulice svoje. Tako to ide. Na svjetskoj razini je velika gužva, a naš kvart, grad, mjesto vape za događanjima. U svijet se kreće iz svoje lokalne zajednice.

Primjedbe