Od premišljanja nema sreće, ali...

Ribar je uhvatio ribu. Jedan događaj, dvije suprotne sudbine. Svi smo čuli da treba djelovati brzo, odlučno, treba uhvatiti trenutak, od premišljanja nema sreće.
U ovom događaju i ribar i riba su djelovali odlučno, brzo, uhvatili su trenutak. Ali ishodi su drukčiji. Ribar ima za večeru ribu na gradele, a riba je ta na gradelama.
Gdje je riba pogriješila iako je reagirala isto kao i ribar, skočila na priliku. Ribaru je plovak potonuo i on je povukao. Riba je ugledala hranu i zgrabila je.
Evo zašto je ribar dobro prošao, a riba ne. Treba brzo hvatati trenutak, ali onaj unutar nas, ne onaj izvana. Ribar je unutar sebe odlučio poći u ribolov, svjesno, pripremio se i žarkom željom unutar sebe, došao do večere. Imao je puno drugih opcija za doći do večere, ali on je izabrao ovu zato što mu se tako htjelo.
Riba je skočila na vanjsku priliku, na mamac. Skočila je na mamac kao što skače na svaku hranu koja joj se ukaže. Riba je gladna i prihvaća svaku ponudu hrane izvana.
Isto se dešava i ljudima koji otvaraju biznise u onom što ide. Kad to više ne ide, oni otvore to drugo što ide. Mnogima se desi da ne vole raditi to što ide, pa biznis propadne.
Čovjek koji nešto voli raditi bez obzira ide li to ili ne ide, ima uspješan biznis.
Treba dakle hvatati trenutak, ali ne radi trenutka, nego radi sebe, ako ti to žarko želiš.

Primjedbe

  1. Evo preporuke nekog učitelja kreativnog razmišljanja: uzeti mali blokić i olovku i svaki dan u 24 sata napisati 25 novih ideja.
    Poslije slijedi selektiranje, eliminacija i potrvrđivanje ideja koje mogu dovesti do proizvoda ,usluge itd.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar