Neiskorišteni društveni kapital

Ima nas dosta na internetu, Svi koje to uopće zanima, a takvih je dosta. Lokalne zajednice su osnovale tehnološke inkubatore, startup konferencije, svakodnevna predavanja i gostovanja po klubovima mladih, knjižnicama, privatnim prostorima.
Što nam nedostaje?
Nedostaju nam platforme za grupno financiranje na lokalnoj, nacionalnoj i svjetskoj razini. Sad gledam takvu jednu platformu u Reykjaviku i projekte koje su do sad isfinancirali građani. Sve su to projekti vezani za grad, za život lokalnog stanovništva, kvartova.
Recimo, svako jutro pogledam projekte koji se nude u Splitu, i doniram 10 kn jednom tjedno, mjesečno, dnevno, kako mogu i ovisno o ponudi. Neka to napravi netko u sklopu "pametni grad", i neka to podupre lokalna zajednica u sklopu startup, kluba mladih, tehnoloških parkova, i neka i zajednica po defaultu donira svakom projektu neku sumu, makar i 10 kn, ali bitno je da ta platforma uđe u naš društveni život, lokalni društveni život, a ljudi, ne samo mladi, tko god hoće, da mogu plasirati svoje ideje i eksperimentirati s istima kako kotiraju u ljudskoj svijesti ovo jutro, uz kavu.
Ti projekti bi ušli i u naš svakodnevni razgovor na društvenim mrežama.
Svi znamo za Klub mladih, Udrugu Startup, pa bi tako znali i za platformu grupnog financiranja, ako bi ju podržala lokalna zajednica, dala nepovratna sredstva da ju napravi neka firma, a onda i sudjelovala.

Primjedbe