Uspjeh ne traži nikakvu žrtvu

Godinama čitam i slušam motivacijske autore od Godina do Tony Robinsa i onda otkrijem Napoleona Hilla koji jedini i prvi kaže sljedeće. Za uspjeh morate imati troje: želju, vjerovanje, emocije. I to je on napisao još davne 1936, nakon one tamo krize. Čovjek to ponavlja u cijeloj knjizi. Želja mora biti neopisivo jaka, vjerovanje u sebe i tu želju ogromno, emocije kad sebe zamisliš u ostvarenju želje ma što ćeš poći govoriti.
Ako iti jedno nedostaje od to troje, nećeš uspjeti.
Tony Robins puno govori na primjer o odvikavanju od pušenja i zašto ljudi ne uspjevaju. On koristi riječi, odluka, akcija, odlučnost i bilda ljude na tom djelu, a nikad nije spomenuo ni jednu od one tri riječi.
Hill dalje kaže da želja mora biti jasna, kristalno vidljiva, opipljiva, konkretna, ne općenita. Jer samo tako ju možemo povezati s emocijama i što je najvažnije, ta želja je primarna a ostale su kolaterala. Odviknut se od pušenja ne smije biti primarna, nego sekundarna. Na primjer, primarna bi trebala biti želja da radim puno ispred računala to i to, sad mi smeta pušenje, pa ću ga se ostaviti.
Želja da se smršavi bi trebala biti sekundarna želji da želim trčati maraton ili opet biti pokretljiviji radi uživanja u hodanju, vožnji biciklom, bavljenje vrtom, sadnjom maslinika, vinograda, biti lakši a jači, izdržljiviji, zdraviji da to što volim duže radim.
Ako nema primarne želje, onda zašto se odricati užitka? Bolest pogađa sve i sportaše i pušače? Zašto sjediti ispred TV gladan i mršav kad mogu debel i sit.
Ako je ukidanje neke ovisnosti samo sebi cilj, ako nema primarne želje ali jake da ne može biti jače i uz to vjerovanja u sebe i uzbudjenja, emocija kad se zamisliš u toj primarnoj želji, ništa od promjena. Pušiti i nepušiti nije promjena kad se gleda samo za sebe, nego patnja. Biti debel i biti mršav nije promjena nego patnja. Ali imati primarni cilj, e to mjenja sve.
Bravo Napoleon Hill!
Vezano za naslov: ako čovjek ima takvu želju, vjeru u sebe i emocije, onda se on ne žrtvuje ako ne gleda TV, ako se ne kupa, ako se ne sunča, ne, on se ne žrtvuje, jer njemu bi bila žrtva ne ostvarivati takvu svoju želju. Ako ne zavoliš učenje, prekinut ćeš s učenjem kad tad. Ako ga zavoliš, ništa ne žrtvuješ, ničeg se ne odričeš s naporom i osjećajem žrtvovanja.

Primjedbe