Što sam pisao o IoT 2014



Internet stvari (Internet of Things = IoT) kreće u trenutku kad su učenici srednje škole u Zadru napravili elektro auto na solarni pogon i provezli se s njim po gradu, kad ja za par sati složim projekt RoboTeacher za natjecanje JapanPrize, kad Matija za par minuta stavi kameru GoPro na helikopter igračku (dron) kojim upravlja daljinski a kamera bežično šalje streaming na internet.

IoT je u zamahu. Njemačka industrija strojeva (stvari) je odjednom otkrila da sve više od cijene auta ide Googleu, a sve manje proizvođaču auta.

Ivan i Marin su napravili i stvar i softver = malo računalo 5 cm x 5 cm, 32Mb memorije, napunili softverom, što svojim što otvorenim i spojili ga na internet kao server. Prodaju ga za samo 60$.

Pitanje je dana kad će i naša pošta ponuditi uslugu dostave paketa dronovima = prijavite se usluzi, ugrade vam sandučić fizički dostupan dronu i to je sve. Kad šaljete ispunite online obrazac i Enter (prethodno stavite paket u taj sandučić), dron dođe do sandučića, otvori ga, uzme paket i odnese na odredište koje je kao i vi na toj usluzi. Dronovi lete noću da nam danju ne zagađuju pogled.

Ako smo u stanju u jedno poslije podne složiti softver, iz gornjeg vidimo da je postalo lako napraviti i hardver.

Kako će izgledati društvena mreža u eri interneta stvari? Evo jedne mogućnosti.

Postojeća prijevozna sredstva će dobiti kamere. Spojit ću se na vlak Pariz London, vagon 7 i vidjeti kao sad na Twitteru sve putnike (video) i njihove poruke, ali ću vidjeti što i oni, kroz prozor vlaka. Mi sad imamo snimke putovanja vlakom s pogledom kroz prozor, ali to su snimke. U internetu stvari ćemo se spajati na koji vlak želimo i gledati kroz prozor u realnom vremenu. Svatko od nas može odmah kupiti kameru GoPro, staviti na auto i pustiti streaming snimku na internet. U društvenim mrežama IoT, taj naš streaming će biti vidljiv na TL umjesto sadašnje slike, i svatko će moći kliknuti i gledati streaming povećano i istovremeno tvitati sa svima na TL. Gledat ćemo kroz prozor bilo kojeg vozila, bilo gdje u svijetu u realnom vremenu.

I ove sadašnje društvene mreže su IoT. Sve što se na internetu dešava u realnom vremenu spada u IoT. Sve što je snimljeno pa stoji na raspolaganju svima je frontalni nastup s asinkronom komunikacijom.

Kartelo LMS je frontalan, ako mi se učenik javi preko obrasca na dnu sadržaja, onda je to asinkrona komunikacija, a ako razgovaramo preko DM u realnom vremenu onda je to IoT.

Online škola Kartelo je onoliko usluga koliko s učenicima razgovaram preko DM. Ostalo je proizvod. Zahvaljujući videu i YouTubeu, smanjuje se potreba za DM, a jača proizvodnja i vrijeme izrade sadržaja se skratilo milijun puta. Ono što ću prikazati u 5 minuta videa, nekad sam trebao nekoliko mjeseci pisanja knjige, skidanje ekrana i ubacivanje u knjigu... Taj 5 minutni video je jednak knjizi koja ima onoliko stranica koliko i taj 5 minutni video frameova = 5 minuta x 24 framea = 120 stranica.

Učenik može zaustaviti video na svakom frameu i u miru proučiti sadržaj i prepisati ga za vježbu ako se radi na primjer o programskom kodu.

Iako sam u online obrazovanju od njegovog početka u svijetu, a to je već 20 godina, ne mogu se još uvijek načuditi, ne mogu vjerovati da je tolika promjena stvarnost.

Pa ljudi kako je to moguće?! U samo jednoj ljudskoj generaciji!

https://www.youtube.com/watch?v=nr3C3-r-9hw

Danas je otvorena trgovina Lego u Hrvatskoj. U njoj možemo kupiti njihovo računalo koje se nalazi u svim igračkama te vrste, NXT "cigla"

https://www.youtube.com/watch?v=i5qdsdfDY3w

Ta vrsta igračaka spada u internet stvari ako s igračkama upravljamo preko interneta. Bit će sve više domaćih startupova na području koje pokriva Lego ali i šire na IoT.

Baš me zanima tko će prvi u IoT obići svijet i za koliko dana. Jules Verne je maštao o 80 dana. U IoT će svako prijevozno sredstvo imati svoje rekorde (avionima, vlakovima, autobusima, osobnim autima = e-AutoStopom, biciklima, motorima, el. romobilima, el. rikšama.... )

Primjedbe