Imaš neku priču?

Koji je najvažniji predmet u školi? Odgovor je isti onaj kojeg ćete dati i na ovo pitanje: kad bi na početku života mogli pohađati samo jedan predmet, koji biste odabrali?

Materinji jezik. Uostalom prirodno to tako i ide. Dijete najprije nauči govoriti materinji jezik, pa onda ide u školu po druga znanja.

Do sad čovjeku nije trebalo puno komunicirati. Kopao bi zemlju. Čuvao ovce. Radio na traci. Uglavnom se šutjelo. Bile su velike korporacije u kojima su samo neka radna mjesta bila za komunikaciju.

Danas imamo svoju firmu negdje u beskonačnom dugom repu, netko je s nama ili smo sami, i nema nikoga da umjesto nas komunicira. Od nekadašnjih kanala za komunikaciju, usmeno, pismeno i telefonom, danas imamo milijun kanala na raspolaganju i to potpuno besplatno. Za komunikaciju unutra i van firme, privatno i službeno, obvezno i neobvezno, entuzijastično i preko volje.

Nije dovoljno znati samo svoju struku koja više ne postoji, nego postoje samo poslovi s kojima zarađujemo ili mislimo da ćemo zarađivati. Treba čitati knjige više nego ikad da bi ostali ljudska bića, a ne postali roboti. Govor nas je doveo do ove točke, šteta bi bilo da nas vrati nazad ne govorenjem.

Opet knjiga. Kako reče onaj umirovljenik na klupi u hladu, imaš neku priču.

Primjedbe