Široko nam polje

Obrađene površine same sebe spasile, a ako su bile blizu kuće, spasile su i tu kuću. I to potvrđuje da čovjek ne može bez prirode, a priroda može bez čovjeka.
I prije čovjeka, priroda je samu sebe održavala upravo požarima. Nakupi se svega, šuma se počne gušiti i onda prva munja i vrućina izazovu požar i ničeg nema, ostaje samo zdravi teren za novi naraštaj prirode.
Priroda ne zna za kraj. Ona zna samo za novi početak. Od početka do početka.
Možda je upravo priroda spas za nove naraštaje. Uz računala i internet, povezani s cijelim svijetom, što će im nedostajati u svojoj kući okruženi vinogradom, maslinama, konjima, kravama, kozama i ovcama? Ništa.
Mediji u gradovima raspiruju strah od umjetne inteligencije i svega toga još. Ne pišu o mladim obiteljima koje su iz grada otišle na selo, najčešće napušteno selo. Dižu se u 4 sata u jutro, veselo pričaju o svom životu.
Ljudski posao treba čovjeku uzimati energiju i istovremeno mu i vraćati energiju.
Izraz "puniti baterije" seljak nije poznavao. Jadne njegove krave i ovce da su morale čekati svoga gazdu da napuni baterije na nekoj ležaljci kraj bazena negdje u Grčkoj, Hrvatskoj ili Španjolskoj. Tko ikad može čovjeku napuniti baterije, ako mu je muka od posla kojem se mora vratiti.

Niti dana nisam radio posao koji mi nije davao energiju, čak puno više nego uzimao. Ne zato što se nisam našao u takvoj situaciji, nego zato što bih odmah napuštao taj posao. Nikakva plaća, stan, unaprjeđenja nisu me mogli zaustaviti.

Možda bi danas svi to mogli, možda su danas prilike za napuštanje posla bolje nego su ikad na svijetu bile. Čovjek je danas svjetski čovjek. Široko mu polje.

Primjedbe