Dnevnu tehnologiju treba ostaviti MOOC-ovima i informalnom obrazovanju

Mainframe, desktop, mobile, cloud (opet mainframe). 30, 10, 10, ?  godina trajanja. To je povijest ICT industrije. Sad nam opet valja ukloniti računalne mreže iz škola i osloniti se na oblak, Wi-Fi, osobni hardver, mobitel, tablet i desktop računalo kod kuće. Jači radovi, jače učenje i dalje se događaju kod kuće učenika, a škola je za prezentacije, hibridnu komunikaciju, suradnju, podjele zadataka, rokova.
Škole su uključene tek s dolaskom PC, devedesetih. Profesori informatike su se namučili s radom oko hardvera, pored nastave.
Danas je za proračun isplativije pretplatiti se na oblak, zaposliti koliko treba admina poslužitelja i to je up-to-date.
Oblak pokriva škole, domove, uprave, sve. Oblak se plaća koliko se troši. Država se riješila svake brige oko hardvera. Može se posvetiti onome za što je namijenjena, obrazovanju. A tu je čekaju velike promjene. Tko će iznijeti te promjene, točnije cjeloživotno provoditi promjene? Tko drugi nego učitelji. Sve se to već dešava i mnogi su učitelji do preko glave u promjenama. Ostali se uključuju. Temeljna znanja su i dalje temelj svega i škola se prvenstveno bavi tim znanjima, razvija pedagogiju, psihologiju obrazovanja, metodiku.
Dnevnu tehnologiju treba ostaviti MOOC-ovima i informalnom obrazovanju jer je ista vezana za svako konkretno radno mjesto, pa će to plaćati firme svojim zaposlenicima. Zaposlenik promjeni firmu i tamo ga čeka pretplata na sve tečajeve koji mu trebaju na tom poslu. Svi ti tečajevi su praćeni industrijskim certifikatima, koji dalje znače niže premije osiguranja za firme. Osiguranje postaje velika stavka. Firma koja plaća oblak dobiva sva jamstva za svoje podatke. Firma koja prodaje oblak plaćat će skupa osiguranja. Broj kupaca i certifikati zaposlenima, smanjit će taj izdatak i povećati sigurnost oblaka.

Primjedbe

Objavi komentar