Od kad se Lucy sagnula po kamen i bacila ga, čovjek radi jedno te isto

Od kad se Lucy sagnula po kamen i bacila ga, čovjek radi jedno te isto - svim svojim čudesnim mozgom grabi naprijed k boljem standardu. Na žalost, sve na uštrb prirode. Danas smo na prekretnici. Ljudi počinju tragati za adrenalinom i povratkom na selo. Ustajanje u podne i život bez izazova, žele zamijeniti dizanjem u 4 sata u jutro i seljačkim poslovima.

Glumac Ivo Pajer je usred svjetske glumačke slave, iznenada otišao živjeti na selo bez struje. Prije nekoliko godina, moja učenica Branka sa suprugom započinje bračni život 30 km od Ogulina, u jednom napuštenom zaseoku. Viralni turizam je viralno ubrzao odlazak na selo. Odlazak van, odlazak na selo, okretanje kulturi, umjetnosti i nauci, pogotovo informatici, znak je okretanja čovjeka nesigurnosti koja je bolja na selu, nego u gradu.

Tko bi ikad pomislio da će dva čovjeka milenijca danas odabrati tako suprotne alate, jedan motiku a drugi mobilnu aplikaciju, a pogotovo da će oboje osvojiti početna sredstva na Kickstarteru.

Nikad nikakva tehnologija ne može uzeti posao čovjeku, jer je čovjekov mozak bez granica, dok je svaka tehnologija ograničena. Kad sam vidio kojom brzinom onaj tinejdžer slaže Rubikove kocke (14 + 3 umalo, u 5 minuta) u TV emisiji Super ljudi, nisam se čudio kojom je brzinom glavni junak u filmu Bourneov identitet zamijenio kartice u mobitelima, ili bježao autom u suprotnom smjeru vožnje, ili pobjeđivao svoje protivnike. A da ne govorim o onim natjecateljima koji su se natjecali u memoriji ili matematici.

Čovjekov mozak voli rješavati probleme. Zadnjih sto godina industrije, gradova, i stalnog posla, čovjek je još nekako i izdržao, ali primanja bez posla ne dolaze u obzir za čovjeka i čovjek se ponovo okreće izmišljanju posla za sebe. Poslovi zaštite okoliša, proizvodnje zdrave hrane motikom, informacijska tehnologija, kultura, nauka i umjetnost mogli bi postati viralniji nego oni u Renesansi.

Primjedbe