Što YouTube učini učenju stranih jezika?

Što YouTube učini učenju stranih jezika je najbolje vidljivo iz biznisa EffortlessEnglishClub.com, kojeg je pokrenuo profesor engleskog jezika i izvorni govornik engleskog jezika, A. J. Hoge. Zajedno sa svojim ocem, pokrenuo je i biznis BusinessEnglishConversations.com.

Trebate vidjeti i poslušati tog čovjeka na YouTube i brzo će vam biti jasno u čemu se krije tajna njegova velikog uspjeha u cijelom svijetu, stjecanjem pridjeva najboljeg učitelja na svijetu.

Čovjek se usudio ići s nečim što nitko prije njega nije, a to je: ako je čovjek sam od sebe tu da uči jezik bez učitelja, zašto bismo imali učitelja. Majka i otac nisu profesori materinjeg jezika, pa djete ipak nauči materinji jezik od njih.

Engleski treba učiti preko uha, a ne preko očiju. Treba puno više slušati nego govoriti. Koja je uloga A. J. Hogea? On nam priča priče, on igra ulogu izvornog govornika a ono što govori je njegov sadržaj. On ide s nekoliko desetaka lekcija koje sadrže: vokabular, glavni tekst, mini priču. Učenik treba svaku lekciju slušati nekoliko puta svaki dan, 7 dana. Što više to bolje.  Ne učiti gramatiku, ne se mučiti s memoriranjem pravila, jer kad razgovaramo nema vremena za prizivanje memorije u pomoć i prevođenja u glavi.

Slušati, slušati i slušati izvornog govornika, a naš mozak će učiniti sve ostalo za nas.

Svi su prije ponavljali da je najbolje učenje stranog jezika živjeti i raditi u državi u kojoj se govori tim jezikom. Sad to svi imamo priliku, bez da odlazimo od kuće, imamo YouTube, možemo slušati engleski koliko nas volja preko mobitela. Možemo stvoriti engleski govorni ugođaj oko sebe ma gdje bili, koliko sati dnevno želimo i napredovati kao djete, prirodnim načinom usvajanja jezika.

Zašto profesori engleskog jezika u svijetu ne prijeđu na takav način učenja engleskog, učenja slušanjem, bez forsiranja gramatičkih pravila?

Autor odgovara: zato što oni tada nemaju što raditi. Bez gramatike oni se osjećaju da su bez posla. Gramatika i udžbenici, pravila i pravila, smisao je njihove struke i to opravdava njihovu plaću.

Profesori stranih jezika pogledajte što i kako radi A. J. Hoge i tako radite i vi. Cijeli Vijetnam uči po A. J. Hogeu.

A. J. Hoge je od mene dobio 99$ za školovanje PowerlessEnglish, a dobit će još puno više za druge projekte koje nudi.

Primjedbe